logo
romana Romana englishEnglish germanDeutsch
 
 
 

SIBIEL

Satul este cel mai vechi sat turistic din Romania.

Situat la 21 km. de orasul SIBIU (HERMANSTADT), satul face parte alaturi de alte 17 localitati din zona numita MARGINIMEA SIBIULUI. Satul Sibiel se afla la 4 km de capitala spirituala a MARGINIMII, orasul SALISTE.

MARGINIMEA SIBIULUI are o vasta mostenire istorica arhitecturala culturala si etnografica. Aceasta zona a dat tarii multi oameni de cultura, istorici, poeti, ca: Acad. A. OTETEA, poet O. GOGA, filosof E. CIORAN, etc.

 
     
     
 
 

OBIECTIVE TURISTICE

1. MUZEUL DE ICOANE PE STICLA "ZOSIM OANCEA" creat de parintele ZOSIM OANCEA dupa anul 1970. Parintele ZOSIM a fondat nu numai muzeul si cpractic si turismul rural in ROMANIA. Muzeul are cea mai mare colectie de icoane vechi pe sticla din lume. Din colectie facand parte icoane vechi, nu numai din Sibiel dar si din MOLDOVA, BANAT, ZONA NICULA, TARA FAGARASULUI. Icoanele au o vechime de peste 200 de ani si sunt facute pe sticla creata manual si pictata in culori naturale din plante de catre oamenii locului.

2. BISERICA SF. TREIME construita de oamenii din SIBIEL in anul 1765. Pictura originala in fesca datand din anul 1774-1775, a fost pictata de catre STAN si IACOB ZUGRAVU.

3. CELE 3 TROITE ridicate la inceputul anului 1800 pictate in fresca

4. SCHITUL SIBIEL. Atestat documentar in anul 1716, dar se pare cu mult timp inainte aici a functionat cea mai veche scoala de preoti calugari din TRANSILVANIA. Dupa modelul scolii manastirii Sibiel au luat fiinta si celelalte scoli din TRANSILVANIA.

5. CETATEA SALGO. Este o veche cetate daco-romana. Se presupune ca aici au existat cele mai vechi pivnite de vinuri ale lui DECEBAL si mai pe urma ale lui TRAIAN. Cetatea este situata pe cel mai inalt varf din zona, numit VARFUL ZIDULUI, la 2 km de sat

6. POTCOVARIA. Este de asemenea foarte veche, se lucreaza ca in trecut, mesterul PETRA fiind membru al academiei artelor traditionale.

In sat mai sunt de vazut un cantar vechi de lemn pt. carute si un mic muzeu al pompierului.